Jaén: 8 x naše tipy a zkušenosti

Jaén: pohled na hrad Castillo de Santa Catalina a kříž

Jaén je okouzlující město, akorát tak velké, abyste ho brzy slušně poznali a zároveň abyste se v něm hned nenudili. Do Jaénu jsme se chtěli podívat, protože Andalusii začínáme mít pěkně procestovanou (aspoň co se větších měst týče) a Jaén se nám hodil do „sbírky“. A taky proto, že se tam moc nejezdí a že k objevování jižního Španělska určitě patří. Navíc je stejnojmenná provincie velmocí olivového oleje, bez kterého se moje kuchyně už dávno neobejde. A to nejen při vaření španělských receptů

Co vám doporučuju, když jedete do Jaénu?

Tip 1: Pořádné boty

Vezměte si s sebou pohodlné boty a připravte se na to, že budete pořád chodit do kopce a z kopce. Jaén leží na svahu a s chozením po vrstevnicích si nevystačíte. Je to super na kondici. Já v době našeho pobytu trpěla zrovna nějakými dýchacími potížemi, takže jsem dostala docela zabrat. Výhodou ale je, že vás odmění úžasné výhledy do kraje. Je to fakt krása!

Sice ty výhledy jsou trochu jednotvárné, protože všude kolem se pěstují olivovníky, takže ani nic jiného nečekejte, ale zvlněná krajina a nedaleké hory vytvářejí nádherná panoramata. Nejlepší je to samozřejmě z hradu Castillo de Santa Catalina, který je na vrcholu kopce nad městem. To je fakt pořádný kopec. Víc o hradu a dalších pamětihodnostech hledejte v článku Jaén není jen velmoc olivového oleje.

Jaén

Tip 2: Sledujte předem počasí

Jaén patří k teplejším místům ve Španělsku, hlavně v létě. Jenže leží ve vyšší poloze, takže po ránu může být chladněji, i když se přes den oteplí. My jsme tu byli na konci dubna, když zrovna Španělskem přecházela chladnější vlna, a některé dny jsme chytli větší zimu než v Praze. Je potřeba to sledovat i proto, že každý rok je jiný. Já si na poslední chvíli vzala džíny a jarní bundu a byla jsem za to nakonec strašně ráda, nosila jsem je celý náš jaénský týden (teplota málokdy přesáhla 20 °C).

Protože mělo několik dní z našeho pobytu pršet, hlavní výlety jsme zrealizovali hned, dokud mělo být hezky. Vyplatilo se to. Ne že by pak už jen lilo, ale mohli jsme se líp přizpůsobit. Pro návštěvu katedrály nebo arabských lázní nepotřebujete speciální počasí a procházky po městě se dají libovolně posouvat podle aktuálního klimatu.

Výhodou chladnějšího počasí určitě je, že můžete výletovat celý den. Prostě se dostatečně obléknete a je to. O rok před tím jsme přesně ve stejnou dobu byli v Seville, to se naopak valila vlna veder a odpolední teploty 37 °C jsme snášeli těžko. Resp. snášeli jsme je, ale nejradši doma, v chládku. V době 12 – 19 hodin se skoro nedalo být venku. Takže pak toho buď moc nestihnete, nebo se ploužíte po městě a snažíte „nezdechnout“ vedrem.

Jaén, park Alameda de Adolfo Suárez za Plaza de Toros, za lampou vykukuje katedrála
Jaén, park Alameda de Adolfo Suárez za Plaza de Toros, za lampou vykukuje katedrála

Tip 3: Počítejte s výhodami i nevýhodami menšího turismu

Jaén je trochu stranou turistického zájmu. A při různých příležitostech jsme si říkali, že tam tomu turismu úplně naproti nejdou. Na druhou stranu právě to má svoje kouzlo a já jsem ráda, že jsme si užili něco autentického. A když se s místním rytmem sladíte, tak je to pohoda…

Pár příkladů:

  • Když nemáte k jídlu chuť na nic tradičně španělského, nevím, kam bych vás poslala. Vegetarián má asi úplně smůlu. I v jídle, které se jmenovalo chřest s vejcem, byla spousta krevet…
  • Když chcete večeřet v restauraci před 21. hodinou, budete mít hodně omezené možnosti, až neuvěřitelně.
  • Jestli si chcete zajít na nákupy mezi 13:30—17:30 (na různých místech se konkrétní časy trochu liší), máte smolíka, protože v běžných obchodech je zavřeno.
  • Turistický vyhlídkový mikrobus jede asi tak 6 x za den za 10 €/osoba/24 hodin, není divu, že jsme ho viděli vždycky skoro prázdný.
  • Na hrad ve všední den se dostanete tímhle busíkem nebo pěšky nebo taxíkem. Pěšky to není pro každého. Je to kus a fakt hodně do kopce. Městský autobus tam jede jen o víkendu a o svátcích.
  • Paní v informační kanceláři pro turisty velmi výrazně vzdychla (o nakyslém výrazu nehovoře), když jsem ji poprosila, jestli můžeme mluvit anglicky. Ale dala to, akorát se jí moc nechtělo. To naopak v různých barech se snažili mluvit anglicky mnohem víc, než jsme „na jihu“ zvyklí. I když jim to třeba moc nešlo. Bylo to milé. Vlastně ta paní v turistických informacích byla v tomto směru nejhorší 😊

Tip 4: Na Google tu moc nespoléhejte

Při cestách hodně čerpáme z informací na internetu a Google je náš velký pomocník. Tady byl dost mimo. Otvírací časy, existence různých podniků atd. se často lišily od reality.

Tip 5: Hodně choďte a kochejte se

Jaén je krásné historické město a když se budete toulat uličkami, najdete spoustu zajímavých míst. Často drobných a nenápadných, takže o nich ani nepíšu. A těch kostelů, minináměstíček, taky kašny s pitnou vodou (to se nepozná, dokud vám to někdo místní neřekne a nevidíte, že si tam sami čepují vodu). Už ve výše zmíněném článku o městě Jaén se rozplývám nad místními graffiti. Jsou to často nádherná díla, ale nejsou spolehlivě zmapovaná. Něco jsme našli na Google a něco jsme objevili sami nebo naopak vůbec nenašli.

Od autobusového nádraží směrem k parku Parque de la Concordia, Museo Íbero a El Corte Inglés dostává město jinou atmosféru. Je to tam modernější a živější a je moc fajn to prostřídat s poklidem starého města.

Jaénské graffiti
Jaénské graffiti

Tip 6: Všimněte si tramvajové trati, ale nečekejte, že se svezete (v roce 2024).

V centru města vede kus tramvajové trati, kolem které stojí několik zastávek. Budování tramvajové linky začalo roku 2009, ale o 2 roky později se zastavilo, aniž by někdy tramvaj byla uvedena do provozu. Z nedostatku financí. Nikdo ani nelikvidoval pozůstatky včetně skleněných budek pro cestující. Ani město, ani vandalové. Navíc na některých stále svítí světelný nápis „en pruebas“, tj. něco jako ve zkušebním provozu.  

Moc jsem to nechápala, teď se totiž kolejiště (není součástí vozovky pro auta) využívá třeba ke krátkému zaparkování pro výběr z bankomatu apod. Ale prý se už obnovila jednání o pokračování výstavby a uvedení do provozu se plánuje na rok 2025. Doufám, že tam někdo pojedete a napíšete pak sem do komentáře, jak se to vyvíjí…

Tip 7: Udělejte si výlet do Úbedy a Baezy

Úbeda a Baeza jsou krásná menší města nedaleko Jaénu, je tam dobré autobusové spojení. Za den se dají stihnout obě najednou (Baeza leží asi 9 km od Úbedy), aspoň to hlavní. Jsou to renesanční poklady a zájemci o památky na seznamu UNESCO by jim měli věnovat pozornost. Článek o nich chystám.

Tip 8: Jídlo

O jídle bude samostatný článek, tedy jen pár upozornění. V baru/restauraci vám k objednanému pití (nevím, jestli musí být alkoholické nebo stačí limonáda) zpravidla přinesou maličké jídlo tapa. Automaticky sami od sebe a to, co zrovna mají v nabídce. Nikdo se vás na nic neptá.

Hlavní jídla se jedí spíš tak, že se sdílejí. Je tedy dost pravděpodobné, že i když si objednáte jedno hlavní jídlo na osobu, budou vám je nosit postupně podle toho, jak budou hotová. Takže nám vždycky donesli talíř s jedním jídlem, postavili doprostřed a my si ho postupně nabírali na svoje talířky. Za chvíli přinesli další jídlo, jehož příprava trvala déle. Jak si to na stole zorganizujete, je na vás. Když si na to zvyknete, je to docela pohodlné.

Na závěr

V Jaénu jsme se měli hezky. Měli jsme moc příjemný byt v historické části, se střešní terasou, odkud jsme koukali do kraje. Dost jsme využívali naši kuchyni, protože na mě je španělská restaurační strava moc těžká, masitá, a na mořské plody taky moc nejsem. Tak jsme si často dělali různé saláty a sendviče.

Město se nám moc líbilo, vzhledově i co do klidné a přátelské atmosféry. Někdy jsme se usmívali nad malou snahou něco turistům zjednodušit, jindy jsme se zatajeným dechem obdivovali místní poklady. Třeba katedrála je krásná zvenku i uvnitř. Tolik zajímavých prostor v rámci prohlídky katedrály jsem nikde jinde nezažila. Zdejší arabské lázně mají být největší dochované ve Španělsku. A tak dále.

Ceny jsou v Jaénu příznivé. Šli jsme se mrknout do nákupního centra El Corte Inglés – do kavárny v horním patře s vyhlídkou. Čekala jsem, že až uvidím ceny, přejde mě chuť si tam něco dát, ale bylo to vlastně normální. V kavárně byla spousta obyčejných lidí, kteří si zašli na dopolední „snídani“ s kávou.

Kdyby měl někdo jet jednou za život na 2 týdny do Španělska, tak bych ho do Jaénu neposílala. Ale jestli vás Španělsko zajímá a máte chuť objevovat i jiné kraje než známá přímořská letoviska, tak to už teda dost stojí za zvážení…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru